Help with hovabator 1583

Discussion in 'Incubating & Hatching Eggs' started by shelleyd2008, Jan 2, 2009.

  1. shelleyd2008

    shelleyd2008 the bird is the word

    23,381
    37
    351
    Sep 14, 2008
    Adair Co., KY
    The 1583 is the picture window that is not digital.

    It is holding steady at 85.6???? I have tried getting it to go up, but it just keeps staying there?

    What am I doing wrong?
     
  2. hinkjc

    hinkjc Overrun With Chickens Premium Member

    12,685
    56
    331
    Jan 11, 2007
    PA
    I believe this the wafer model. Your wafer may be bad or not adjusted properly.
     
  3. onthespot

    onthespot Deluxe Dozens

    7,187
    22
    271
    Mar 29, 2008
    Riverside/Norco, CA
    I got a 1602 that had been used to hatch reptiles and had to twist the adjustment lever many times to "increase" before it got right. Took me two days to get it up to 100, a few turns at a time. It has been holding really steady and has a dozen marans eggs in it right now.
     
  4. shelleyd2008

    shelleyd2008 the bird is the word

    23,381
    37
    351
    Sep 14, 2008
    Adair Co., KY
    Yeah, it is the wafer model. So one turn on the screw brings it up like one or two degrees? Would it be easier to crank it up and then bring it down?
     
  5. jvls1942

    jvls1942 Overrun With Chickens

    9,996
    1,015
    371
    Oct 16, 2008
    wausau,wisconsin
    Quote:you can take the wafer out completely and see if the temp goes up.. just keep in mind that the heating element will not turn off..

    You might have a leak in your wafer

    can you smell something like lighter fuel or alcohol ??

    You can see if the wafer is working by running cold and then hot water over it out of the faucet. It should swell and shrink accordingly..
     
    Last edited: Jan 2, 2009
  6. CovenantCreek

    CovenantCreek Chicks Rule!

    Oct 19, 2007
    Franklin, TN
    You may also want to check it with a different thermometer. They aren't always accurate.
     
  7. Tuffoldhen

    Tuffoldhen Flock Mistress

    7,505
    19
    301
    Jan 30, 2007
    WV
    It is the wafer model, I have one. Try turning the level screw up to see if the temps rises. and or new batteries in your thermometer.
     
  8. shelleyd2008

    shelleyd2008 the bird is the word

    23,381
    37
    351
    Sep 14, 2008
    Adair Co., KY
    Quote:No it's not the thermometer. I just checked all 3 of mine in the same bator a few days ago and they were within +/- .5 of each other. I think I'm just not turning it enough. I'm used to the LG where you barely have to touch it to get it to go up!
     
  9. Tuffoldhen

    Tuffoldhen Flock Mistress

    7,505
    19
    301
    Jan 30, 2007
    WV
    The 1583 is very easy to adjust mine has stayed at the correct temp since the first day I got it and set it up. Tweak it alittle at a time. I did buy extra wafers incase they ever went out on me but after 300 chicks mine is still running perfectly.
     
  10. jvls1942

    jvls1942 Overrun With Chickens

    9,996
    1,015
    371
    Oct 16, 2008
    wausau,wisconsin
    Quote:this is what I do..

    you can cool it down faster than you can heat it up, just by opening it up and let the warm air out..
     

BackYard Chickens is proudly sponsored by