Strange wet bulb readings

Discussion in 'Quail' started by Otter22, Nov 8, 2010.

  1. Otter22

    Otter22 Out Of The Brooder

    31
    0
    32
    Oct 13, 2010
    Northern California
    I am getting some strange wet bulb readings In my incubator the wet bulb has been reading about 85 with temp at 99.5 witch should be between 55 and 60 percent humidity. I have a turn X incubator. and the humidity adjustment has always seemed to work pretty steady in the past. My wet bulb readings have been shooting up to 91 almost 92 percent and I am not changing anything. What is really strange is if this was a true reading I would think there would be lots of condensation on walls of the incubator and there is none at all. Also looks almost more like the wick is dry than moist but it is still in the water on bottom.

    Any Thoughts?

    Thanks John
     
  2. punk-a-doodle

    punk-a-doodle Chillin' With My Peeps

    2,953
    118
    213
    Apr 15, 2011
    I didn't see anything in the rules about not replying to older threads, so...

    Just a thought, but are you using distilled water? Tap water can cause mineral deposits that may build up and stop a smooth flow of water through the wick over time. If the wick isn't taking much water to the wet bulb, there is less evaporation going on then there should be, so humidity would read higher. Also, check to make sure you fan is still giving proper air flow to the wet bulb.
     
    Last edited by a moderator: Apr 15, 2011

BackYard Chickens is proudly sponsored by